2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2023. Július 24. 10:12, hétfő | Világ
Forrás: teraz.sk

A hatóságok Korfu és Evia szigetén erdőtűz miatt elrendelték az evakuálást

A hatóságok Korfu és Evia szigetén erdőtűz miatt elrendelték az evakuálást

Korfu népszerű turisztikai célpont, a Jón-tengerben, Görögország és Albánia partjaitól nyugatra fekszik.

A görögországi Korfu szigetének hatóságai vasárnap este elrendelték a lakosság egy részének evakuálását a sziget északi részén keletkezett erdőtűz miatt. A TASR a BBC jelentése szerint

A veszélyeztetett embereket a sziget északi részének több területéről csónakkal viszik biztonságba. Korfu népszerű turisztikai célpont, és a Jón-tengeren fekszik Görögország és Albánia partjaitól nyugatra.

Görögországban a levegő hőmérséklete az elmúlt napokban meghaladta a 40 Celsius-fokot, és az ország több részén erdőtüzek törtek ki. Az égei-tengeri Rodosz szigetén mintegy 19 ezer embert kellett evakuálni a tűz elől. Sokuknak el kellett hagyniuk szállodáikat, mivel a tűz a sziget központi részéből a tengerparti üdülőhelyekre terjedt át.

A görög mentőszolgálatok a szigeten tartózkodó szlovák állampolgárokat is evakuálták. A szlovák tűzoltók, akik a nemzetközi segítségnyújtás részeként Rodoszon segítenek, szintén segítettek az üdülőhelyek kiürítésében. A szlovákiai nyaralók helyzetével a Szlovák Utazási Irodák Szövetsége, valamint a szlovák külügyminisztérium és a belügyminisztérium is foglalkozik.

Más országok is azon dolgoznak, hogy állampolgáraikat kiköltöztessék a tűzvész által érintett területekről, a légitársaságok pedig sürgősségi járatokat szerveznek. A görög rendőrség az AFP-nek elmondta, hogy már több mint 30 000 embert evakuáltak az országból.

A hatóságok Evia szigetén a tüzek miatt evakuálást rendeltek el.

Az égei-tengeri Evia szigetén négy falu lakóit utasították, hogy készüljenek fel az evakuálásra. A Jón-tengeri Korfu szigetéről már csaknem 2500 embert evakuáltak. A TASR a DPA hírügynökség és a BBC honlapja alapján számol be.

Evia szigetének érintett területeiről a lakosokat Karystos város környékére költöztetik. A szigetről eddig nem jelentettek sérülteket a tüzekkel kapcsolatban. Evia Kréta után a második legnagyobb görög sziget területét és lakosságát tekintve. Körülbelül 200 ezer lakosa van.

A korfui hatóságok vasárnap este elrendelték a sziget északi részén élők evakuálását. A tűzoltók szerint hétfő reggelre már 2466 ember hagyta el otthonát. Szállodákban és házakban azonban egyelőre nem jelentettek károkat.

A levegő hőmérséklete az elmúlt napokban meghaladta a 40 Celsius-fokot, és több területen tüzek pusztítottak. A görög tűzoltók nyolcadik napja küzdenek ellenük.

Forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.