2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2020. Szeptember 23. 17:44, szerda | Világ
Forrás: The Guardian

A gyászolók a Legfelsőbb Bíróságon róhatják le tiszteletüket Ruth Bader Ginsburg bírónő előtt

A gyászolók a Legfelsőbb Bíróságon róhatják le tiszteletüket Ruth Bader Ginsburg bírónő előtt

87 éves korában, hasnyálmirigyrákban hunyt el pénteken Ruth Bader Ginsburg bírónő. Ő volt a második nő, akit bírónak neveztek ki az amerikai Legfelsőbb Bíróságon.

27 évig töltötte be a pozíciót, mostanra a bírói testület legidősebb tagja volt. A Legfelsőbb Bíróság épülete előtt fekszik, a lépcsők tetején, hogy a nyilvánosság a szabadban tekinthesse meg.

Családja, közeli barátai és a bíróság tagjai magánszertartáson vettek részt a bíróság épületében. A bírónő helye a tárgyalóteremben, valamint a bíróság ajtajai fekete festékkel lettek lefedve. Ginsburgot a szertartás után helyezték ki az épület elé, s azóta tömegek látogatták meg, hogy leróják tiszteletüket.

„Úgy tartják, Ruth operavirtuóz akart lenni, de helyette rocksztár lett” - mondta John Roberts, a Legfelsőbb Bíróság főbírája gyászbeszédében. „Ő mégis a jogot választotta. Mivel nő volt, a jogi egyetemen és a munkaerőpiacon diszkriminációban részesült. Ruth a bíróságon az ilyesfajta diszkrimináció elleni küzdelem vezető szószólójává vált. Nem volt operasztár, de megtalálta a színpadját, méghozzá mögöttem, a tárgyalóteremben. Híres győzelmeket aratott, amelyek hozzájárultak az igazságszolgáltatás színvonalának emeléséhez, méghozzá olyan mértékben, hogy a nők ma már többségben vannak a jogi egyetemeken”.

Donald Trump elnök csütörtökön rója le tiszteletét az elhunyt bírónő előtt a Legfelsőbb Bíróságon, nyilatkozta a Fehér Ház egyik szóvivője, Judd Deere.

Címkék: RBG, usa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.