2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Január 15. 11:34, vasárnap | Tech
Forrás: Refresher

A GT-R tovább él

A GT-R tovább él

A Nissan ismét modernizálja a legendás Godzillát, de az új modell valószínűleg nem jut el Európába. A japánok ugyan módosították a kipufogót az EU-s szabványokhoz, de kérdéses, hogy a Nissan GT-R visszatér-e hozzánk.

Hihetetlenül hangzik, de a Nissan GT-R jelenlegi generációját 2007 óta folyamatosan gyártják. A legendás Godzilla már több mint 16 éve járja az utakat, így az egyik legrégebbi jármű a piacon. Nem sokkal azután, hogy tavaly új zajszabványok léptek életbe Európában, a japánok visszavonták büszkeségüket az öreg kontinensről, és hivatalosan is véget ért az európai piacra szánt gyártás.

A Nissan most újabb jelentős frissítést mutatott be, amely ismét meghosszabbítja az R35-ös generáció élettartamát. Nem valószínű azonban, hogy a megújult modell eljut Európába. Tény, hogy az új modellév GT-R-je is áttervezett kipufogórendszert kapott - hátra egy új, nagyobb hangtompító került, ami állítólag teljesítményvesztés nélkül nyeli el a nem kívánt zajokat. Az autó hangját viszont nem változtatja meg.

A legjelentősebb optikai változáson az autó eleje esett át, ahol egy teljesen új, lényegesen karcsúbb lökhárító kapott helyet, hatékony nappali LED-fénycsíkkal. A legerősebb Nismo változat is megkapta az új fényszórót, emellet a lökhárítója lényegesen agresszívebb lett. Nincs ez másként hátul sem, ahol rengeteg a szénszálas elem – a hátsó lökhárító aerodinamikailag jobban formált, illetve a diffúzor is megváltozott. A fejlesztőknek további 13 százalékkal sikerült növelniük a teljes leszorítóerőt, ami részben a nagy szárnynak is köszönhető.

Alapvető újítás a szénszálas ülés, amely 50%-kal merevebb, mint korábban. Nagyobb műszerfalat is kapott, kijelzőt azonban nem szereltek be az autóba. A pilótafülke kárpitozását is módostották, amely bőrt és alcantarát kombinál.

A motor és a teljesítmény nem változott. Az alapfelszereltség 419 kW/570 LE és 637 Nm, míg a Nismo változat (és az új Nismo Special Edition) 441 kW/600 LE és 652 Nm. A motor turbófeltöltős, 3,8 literes, hathengeres - a jól ismert VR38DETT, amely mindkét tengelyt hajtja. Az ikerturbós egység továbbra is hatfokozatú duplakuplungos sebességváltóval párosul. A felfüggesztés hangolása fejlesztésen esett át, míg a Nismo változat új első, korlátozott csúszású differenciálművet kapott.

Forrás: refresher.sk
Fotó: Nissan

Címkék: GT-R, Nissan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.