2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Szeptember 15. 16:40, péntek | Kzélet
Forrás: aktuality.sk

A fogadóirodák szerint születhetnek meglepetések a választások során

A fogadóirodák szerint születhetnek meglepetések a választások során

Az összes nagy fogadóiroda szerint a Smer a választások favoritja, de a bukmékerek szerint a meglepetés máshol érhet minket.

Mintegy két héttel a választások előtt a Niké fogadóiroda bukmékerei olyan eredményt jósolnak, amely a legnagyobb meglepetés lehet számukra.

Bár a felmérések szerint a harmadik legerősebb párt a Hlas nagyjából 14-15 százalékos támogatottsággal, a Niké szerint Peter Pellegrini pártját egy olyan párt előzheti meg, amely egyelőre a megválasztás küszöbén áll.

A cég bukmékerei nagyjából ugyanannyira becsülik a Hlas teljes győzelmének esélyét, mint az OĽaNO győzelmét, amely a felmérések szerint körülbelül hét százalékon áll, pontosan annyin, amennyire a koalíciónak a parlamentbe jutáshoz szüksége van.

Nem bíznak a Hlasban
Az összes nagy fogadóiroda szerint a Smer a választások favoritja. A Niké a Smer győzelmére 1,70-es szorzót állapított meg, a Progresszív Szlovákia 2,20-as szorzót kapott, a Hlas 60-as értéket, Igor Matovič koalíciójának pedig csak valamivel magasabb, 65-ös oddsot. A következő a sorban a Republika, de meglehetősen magas, 265-ös szorzóval.

A bukmékerek szerint minél alacsonyabb a szám, annál nagyobb a párt győzelmi esélye. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha például 100 eurót fogadnánk az OĽaNO-ra, és Matovičnak valóban sikerülne, akkor a Nikétől 6500 eurót kapnánk.

Érdekes módon augusztus elején a bukmékerek még a Hlasra adtak nagyobb esélyt. Konkrétan a Niké 13-as oddsot rendelt Pellegrini neve mögé.

Sokáig a Hlas uralta a közvélemény-kutatásokat, később azonban a Smer megelőzte, a PS pedig kiszorította őket a második helyről. A párt azonban még mindig kétszámjegyű preferenciákkal rendelkezik, így meglepő lehet a bukmékerek bizalmatlansága Pellegrinivel szemben.

A bukmékerek magabiztosak
Szerintük Matovičot segíti, hogy van egy viszonylag nagyszámú választói csoport, akik hajlandóak rá fogadni.

"Ha a fogadások volumene nagyobb, az esélyek nem biztos, hogy megfelelnek a valós preferenciáknak. Úgy tűnik, még a legutóbbi parlamenti választások eredményei alapján is az OĽaNO a közvélemény-kutatások ellenére is túljósolt alany. És ezért van az, hogy a Hlashoz hasonló az esélye, annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatásokban lemarad" - magyarázza Slušný.

A bukmékerek esélyei csak becslések, de a bukmékerek hajlamosak azt állítani, hogy elég jól meg tudják jósolni a választási eredményeket.

A szorzók értékei többnyire a végeredményt is figyelembe veszik. Ez nem csak a parlamenti választásokra, hanem az elnökválasztásra és a helyhatósági választásokra is vonatkozik, és nem csak a hazai, hanem a külföldi választásokra is" - mondja Slušný.

A választási eredmények azonban még a fogadóirodákat is meglephetik. Ez megmutatkozott például a legutóbbi parlamenti választásokon, amikor senki sem sejtette, hogy az OĽaNO végül a szavazatok 25 százalékával diadalmaskodni fog.

"Akkoriban a pártok preferenciái teljesen mások voltak, mint ahogyan a választások végződtek, és az esélyek is mások voltak. A sikeres tippelők tehát nagyon jó érzéket mutattak a választások előtti lehetséges fejleményekre" - teszi hozzá Slušný.

Slušný szerint az egyik fogadó 10 000 eurót tett fel arra, hogy a Smer megnyeri a választásokat. Az 1,50-es odds mellett 15 ezer eurót nyerhetett volna. Egy másik szavazó három azonos szelvényt adott fel, egyenként kétezer eurós téttel arra, hogy a PS nyeri a választásokat. "Ekkor 2,90 volt az esélye annak, hogy nyernek. Ha ez megtörténik, a fogadó összesen 17 400 eurót nyer" - zárta a Niké fő-bukmékere.

Forrás: aktuality.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.