2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Július 27. 09:29, csütörtök | Kzélet
Forrás: fontech.startitup.sk

A Csehország a világ egyik leggazdagabb országává válhat

A Csehország a világ egyik leggazdagabb országává válhat

Hatalmas lítiumlelőhelyekkel rendelkezik az ország.

A lítium kétségtelenül a "jövő olaja", és azok az országok, amelyeknek a területén lelőhelyek vannak ebből a nyersanyagból, hatalmas fellendülésnek néznek elébe az elkövetkező években. Szomszédunk is ezek közé fog tartozni. Mint arról a CNN Prima beszámol, Petr Fiala cseh miniszterelnök a hírportálnak elmondta, hogy az ország hatalmas lítiumlelőhelyeinek köszönhetően igazán aranykor előtt áll.

Az autóipar átalakulása valószínűleg nem fogja drasztikusan csökkenteni az olaj iránti keresletet, hiszen nemcsak a benzin vagy a dízel készül a "fekete aranyból", hanem számos más termék is, amelyet nap mint nap használunk. Az olaj iránti keresletet azonban szinte biztosan fel fogja váltani a lítium, az akkumulátorok alapanyaga iránti kereslet.

Azoknak az országoknak, amelyek területén lítiumlelőhelyek találhatók, az elkövetkező években okuk van az örömre. A bányászat és az akkumulátorok későbbi gyártása a GDP legfontosabb forrásává válhat, ahogyan azt Fiala cseh miniszterelnök is tudja.

A politikusok nem szabad alábecsülniük a helyzetet
A miniszterelnök szerint Csehország a következő években Európa egyik fejlett országává válhat. Ezt két dolognak köszönheti. Az első az ökológiai átalakulás, ahol egész Európa igyekszik csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását, új, korszerűbb technológiákra váltva minden ágazatban. Ehhez kapcsolódik az autóipar átalakulása és az elektromos autók megjelenése.

A második fontos tényező, hogy a Cseh Köztársaság területén találták meg Európa legnagyobb lítiumlelőhelyét. Ezért, ha az ottani politikusok időben megragadják ezt a lehetőséget, akkor a következő években a legvirágzóbb országgá válhatnak. Fiala szerint azonban ki kell alakítaniuk egy stratégiát a lítium bányászatára és feldolgozására, és el kell kezdeniük saját akkumulátorok gyártását is.

Michal Kučera, a TOP 09 parlamenti képviselője, a gazdasági bizottság tagja az Echo24 portálnak elmondta, hogy a lítiumbányászat a Cínovec-hegységben jelenleg az előkészítő szakaszban van. A bányászat 2026-ban kezdődhet meg, a teljes működés pedig 2028-2029-ben várható.

A szomszédok évente több tízmilliárd eurót kaszálhatnak a lítiumból
A bányászatot a ČEZ félig állami vállalat végzi majd, amely egy akkumulátorgyár építésébe is be akar fektetni. Mint Karel Havlíček volt ipari és kereskedelmi miniszter elmondta, a nyersanyag kitermelése önmagában nem elég, csak az akkumulátorok gyártása jelentene valódi verseny- és pénzügyi előnyt Csehország számára. Ezért rendkívül fontos a teljes lánc kialakítása a kitermeléstől a feldolgozáson át a gyártásig.

Ahogy Andrej Babiš, a korábbi cseh miniszterelnök már régen mondta, a lítium üzletág akár évi 2 000 milliárd Cseh koronát is hozhat a Cseh Köztársaságnak, ami nagyjából 83 milliárd eurónak felel meg.

Foorás: fontech.startitup.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.