2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2020. November 22. 09:25, vasárnap | Világ
Forrás: CNN

A bíró szerint sem volt gond a Trump által támadott pennsylvaniai szavazatokkal

A bíró szerint sem volt gond a Trump által támadott pennsylvaniai szavazatokkal

Donald Trump a fejébe vette, hogy megnyeri az amerikai elnökválasztásokat. Még akkor is, ha már mindenki Joe Bident hozta ki győztesnek.

Trump azonban újabb csatát vesztett. Kampánycsapata több millió levélszavazatot szeretett volna semmissé tenni csalás vádjával, egy szövetségi bíró azonban elutasította a keresetet, miszerint tömeges csalás történt volna az államban.
A kereset szerint az állam több megyéje törvényellenesen elfogadott olyan levélszavazatokat, amelyeken javítva volt a voks.

Pennsylvaniában a mostani állás szerint Biden győzött, 80 ezerrel több szavazattal. Matthew Brann bíró szerint a felperes nem tudta bizonyítani, hogy tömeges csalás történt. A levélszavazatokkal kapcsolatban pedig azt mondta, nincs joga elvenni egyetlen szavazó jogát sem a voksolásra, nemhogy több millióét. Josh Shapiro pennsylvaniai igazságügyi miniszter a Twitteren azt közölte: ennek a keresetnek semmi alapja nem volt.

Donald Trump kampánycsapata természetesen fellebbezést nyújtott be azzal a nem titkolt céllal, hogy az úgy a Legfelsőbb bíróság elé kerüljön. Nem csak Pennsylvaniában támadták az eredményt, a republikánusok Michiganben is szorgoskodtak. Arra kérték a detroiti hatóságokat, hogy várjanak Biden győzelmének igazolásával, ugyanis Wayne megyében szabálytalanságok gyanúja áll fenn. A kampánycsapat nem konkretizált, de szeretné újravizsgáltatni a szavazócédulákat. A mostani eredmény szerint Trump 154 ezer szavazattal maradt le ellenfeléhez képest.

Az AP hírügynökség szerint ennek a kérésnek kevés esélye van: a michigani választási bizottság szóvivője ugyanis közölte, hogy az állam törvényei alapján addig nem lehet vizsgálni a szavazócédulákat, amíg nem igazolják a szavazás eredményét, ez utóbbi pedig hétfőn meg fog történni. A tömeges csalás vádja alaptalan Michiganben - tette hozzá. Wisconsinban egy George Christianson nevű tisztségviselő újságíróknak elmondta: Trump kampánycsapatának két szavazatszámlálási megfigyelője lassítja a részleges újraszámlálást azzal, hogy minden egyes voks érvényességét megkérdőjelezi, de más kifogásokat is emelnek, például kérdésekkel folyamatosan meg akarják akasztani a számlálást. Az AP legfrissebb híre szerint egy újraszámlálás és a pénteki hitelesítés után Georgia államban Donald Trump újabb újraszámlálást kér. Erre azért van lehetősége, mert a szavazatkülönbség fél százalék alatt van.

Címkék: Donald Trump, Joe Biden

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.