2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2023. Március 17. 10:56, péntek | Kultúra
Forrás: pravda.sk

A bakelit lemezek eladása megelőzte a CD-két

A bakelit lemezek eladása megelőzte a CD-két

Amikor az 1980-as évek közepén elkezdődött a kompaktlemez (CD) boomja, úgy tűnt, hogy a fonográflemezek már nem élnek tovább.

Ráadásul a CD-k aranykora után a zeneszámok letöltése és égetése, a zenei streaming-szolgáltatások beindultak. A vinyllemezek, amelyekről azt hitték, hogy a múlté, most újra szárnyra kaptak. Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is több lemezt adnak el, mint CD-t. Népszerűségük Szlovákiában is jelentősen megnőtt.

"Ez egy vízválasztó pillanat az egész zeneipar számára" - kommentálta a tavalyi eredményeket Kim Bayley, az Egyesült Királyságban működő Entertainment Retailers Association (ERA) vezetője. "Miután megjelentek a CD-k, és nagyjából tönkretették a bakelitlemez-üzletágat, kevesen hittük, hogy ilyen reneszánsz lehetséges" - idézte őt a The Guardian című brit napilap.


Diadalmas visszatérés


A nemrégiben még ritkaságnak vagy gyűjtői darabnak számító LP-lemezek értékesítése az Egyesült Királyságban mintegy 15 éve folyamatosan növekszik, de csak tavaly haladta meg a CD-eladásokat. Ez az első alkalom 1988 óta, hogy a kompakt lemezek "megelőzték" a bakelitlemezeket (és 1991-ben a kazettás magnókazettákat).

A Sky News szerint ez az eladások összehasonlításából is látszik. Míg a brit szigeteken tavaly mintegy 5,5 millió hanglemez eladásából származó bevétel 116,8 millió fontot tett ki, addig a CD-kért 98,3 millió fontot fizettek a vásárlók, csaknem 16 százalékkal kevesebbet. Mégis, 2021-ben a CD-eladásokból származó nyereség 150 millió font, a lemezeladásokból származó nyereség pedig 135,6 millió font volt.

Szakértők szerint a bakelit kiváló eredményeit az érdekes kínálat mellett a koronavírus-járvány is segítette. A legkelendőbb LP-lemez ugyanis Taylor Swift amerikai énekesnő új albuma, a Midnights volt, amelyből a brit rajongók 80 ezer darabot vásároltak. A művésznő "swifties" becenévre hallgató odaadó rajongói az albumot az évszázad legkelendőbb lemezévé is tették Nagy-Britanniában.

A bakelitlemezek iránti érdeklődést a koronaválság is fellendítette. Mivel a rajongók nem tudtak koncertekre járni, úgy döntöttek, hogy otthoni zenei gyűjteményekbe fektetnek. A CD-k helyett pedig gyakran az "archaikus" zenei adathordozókat választották.

Az LP-lemezek diadalmas térhódítása, amely az Egyesült Királyságban volt tapasztalható, azonban nem olyan meglepő. Ez egy világméretű trend. Az Egyesült Államokban az LP-lemezek eladásai már 2021-ben meghaladták a konkurens "CD-k" eladásait.

Akkor ott közel 42 millió példányt adtak el a bakelit formátumból. Ezek tették ki az összes zenei albumeladás akár 38 százalékát, és - a streaming nélkül - az összes "kemény" zenei eladás több mint felét.

Amerikában 17 évvel ezelőtt kezdtek divatba jönni a gramoplate-ek, és népszerűségük azóta is folyamatosan növekszik. Tavaly 43,5 millió darabot adtak el belőlük, több mint 48-szor annyit, mint 2006-ban, amikor az érdeklődés újraéledt.

Művészet és jobb hangzás

Pontosan miért épp azok a bakelitek térnek vissza, amelyek 60 évig uralták a zeneipart, majd a feledés homályába merültek? A szakértők szerint ennek több oka is van. Az egyik kétségtelenül az, hogy ez a régi formátum népszerű a fiatal hallgatók körében.

Amerikai felmérések igazolják, hogy az úgynevezett Z generáció (1996 és 2010 között született emberek) az, akinek a bakelit újraéledő népszerűségét köszönheti. A nosztalgia és az a tény, hogy a retro újra divatba jön, valószínűleg szintén szerepet játszott ebben. Érdekes módon a lemezeket vásárló amerikaiak felének nincs is otthon lemezjátszója.

Ez azt mutatja, hogy a bakelit népszerűsége a gyűjtői szenvedély megnyilvánulása is. Annál is inkább, mert a lemezborítók tulajdonképpen műalkotások, és van valami lenyűgöző ebben az ősi technológiában, amely egy tűn és egy forgó korongon alapszik.

A brit felmérések azt mutatják, hogy bár a streaming továbbra is a zenehallgatás fő módja, és a lakosság akár 80 százaléka is ezt részesíti előnyben, az emberek kiegészítő formátumként vásárolnak lemezeket - és lassan már hangkazettákat is.

Drew Hill szerint, aki Nagy-Britannia legnagyobb hanglemezforgalmazóját vezeti, itt az ideje, hogy a zenehallgatók ne osztódjanak tovább arra, hogy digitálisan vagy zenei CD-n hallgatnak-e zenét. "Sok rajongó mindkettőt csinálja" - mondta a Sky Newsnak.

Sok zenekar és énekes már alkalmazkodott a világ fejleményeihez, és lemezkiadónál jelenteti meg - új és régebbi - albumait.

A szakértők a maguk részéről rámutatnak, hogy az analóg módon rögzített bakelitlemezek jobb hangminőséggel rendelkeznek, mint az olyan digitális formátumok, mint a CD vagy az MP3.

forrás: pravda.sk

Címkék: bakelit, bakelit lemez, CD

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 10:44, csütörtök | Helyi

Program: Komáromi napok 2024

A Komáromi napok már kopogtatnak az ajtónkon, és a Duna szlovákiai oldalán, Komáromban változatos programokkal várják a jó zene, az ételek, a kultúra és a szórakozás szerelmeseit.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.