2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Augusztus 22. 08:03, kedd | Kzélet
Forrás: teraz.sk

2024-ben 750 euró lesz a minimálbér

2024-ben 750 euró lesz a minimálbér

Az összeg 6 euróval meghaladja az automatikus emelés tervezett összegét.

A Szlovák Köztársaság Gazdasági és Szociális Tanácsának hétfői ülésén a munkaadók és a munkavállalók képviselői megállapodtak a 2024. évi havi minimálbér összegének meghatározásáról. A havi minimálbér 2024-ben 750 euró lesz. Erről sajtótájékoztatón tájékoztatott Ódor Lajos miniszterelnök.

"Szlovákiában nem az a szabvány, és persze mostanában sem, hogy konstruktív vita folyik és kompromisszumot lehet találni, még akkor is, ha mindkét fél a maga módján elégedetlen. A szakszervezeti képviselők magasabb bért szeretnének alkalmazottaiknak és vállalkozóiknak meg kell védeniük a versenyképességüket” – mondta Ódor, és örömét fejezte ki, hogy megszületett a megállapodás.

Soňa Gaborčáková munkaügyi, szociális és családügyi miniszter a munkaadók és a munkavállalók közötti megállapodás kapcsán emlékeztetett arra, hogy egyik fél sincs 100%-ig meggyőződve a megállapodásról. A bértárgyalásokon adatokon és nem érzelmeken kell alapulniuk. "Nagyon várom, hogy az Ágazati Tanácsok Szövetsége mindkét fél képviselőiből álljon, és ezekre az adatokra támaszkodhatunk a jövőben" - mondta Gaborčáková.

A munkaadói és szakszervezeti szervezetek képviselői is megerősítették, hogy a kormánynak felelősségteljesen kell hozzáállnia a bérekhez, és olyan adatokkal kell szolgálnia, amelyek alapján megbeszélést folytathatnak.

A 2024-es minimálbérről júliusban nem állapodott meg a Szlovák Köztársaság Munkaadói Szakszervezetek és Egyesületek Szövetsége (AZZZ) és a Szlovák Szakszervezetek Szövetsége (KOZ), a háromoldalú szociális partnereknek lehetőségük nyílt a 2024. évi minimálbérről tárgyalni.

Ha a háromoldalú tárgyalások során egyik fél javára sem születne döntés, akkor a minimálbér egy automata eredménye lenne. A gép a minimálbért a két évvel ezelőtti átlagbér 57%-ában határozza meg. A jelenlegi megállapodás túlmutat a törvényben foglaltakon. A 750 eurós összeg hat euróval több, mint amennyit a gép szerint felvennének.

Forrás: teraz.sk

Címkék: Euró, fizetés, pénz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.