2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2020. Július 23. 13:00, csütörtök | Helyi
Forrás: tasr

Ismét plágiumról folyik a vita a parlamentben, ezúttal Matovič a főszereplő

 Ismét plágiumról folyik a vita a parlamentben, ezúttal Matovič a főszereplő

Boris Kollárnak (Sme rodina), a parlament elnökének második nekifutásra sikerült megnyitnia az Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő ellen benyújtott bizalmatlansági indítvánnyal foglalkozó rendkívüli ülést.

A plénum 10 órakor nem volt határozatképes, 11-kor viszont sikerült megnyitni az ülést.

A bizalmatlansági indítványt Juraj Blanár (Smer-SD) és Richard Raši (független) képviselők terjesztették elő azután, hogy Matovič diplomamunkájával kapcsolatban felmerült a plágiumgyanú, és erről a média is beszámolt. Az ellenzék több más indokot is felsorolt, amiért Matovičnak távoznia kellene.

A parlamentben megjelent több kormánytag is. A kormány nem támogatja a kormányfő ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Erről csütörtök reggel döntött a kabinet.

A koalíciós pártok (OĽaNO, Sme rodina, SaS, Za ľudí) képviselői kiállnak a kormányfő és a kormány mellett.

A miniszterelnök tervezett leváltásának okait az ellenzéki képviselők négy pontban összegezték. Úgy vélik, Matovič megszegte a miniszterelnöki esküt, mely szerint a feladatait becsületesen, lelkiismeretesen és az állampolgárok javát szolgálva kellene ellátnia. Azt állítják továbbá, hogy eltért a kormányprogramtól is, amelynek alapján a parlamenti többség korábban bizalmat szavazott a kormánynak. A harmadik pont arról szól, hogy a miniszterelnök nem menedzseli elég felkészülten a kormány alkotmányos feladatainak teljesítését, különös tekintettel az ország gazdasági, társadalmi és általános fejlődésére. Úgy vélik továbbá, hogy a miniszterelnök a tehetségtelenségét politikai marketinggel és a közösségi hálón folytatott tevékenységével igyekszik elfedni. Az ellenzék a válság utáni komplett társadalmi-gazdasági átalakítási terv hiányát is a kormányfő szemére veti.

Az ellenzék nem rendelkezik elegendő szavazattal a kormányfő leváltásához. A koalíció nem kívánja Matovič távozását, ezért a bizalmatlansági indítványt várhatóan elvetik. Ellenkező esetben a kormányfő leváltásával együtt a kormány is megbukna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 18. 10:44, csütörtök | Helyi

Program: Komáromi napok 2024

A Komáromi napok már kopogtatnak az ajtónkon, és a Duna szlovákiai oldalán, Komáromban változatos programokkal várják a jó zene, az ételek, a kultúra és a szórakozás szerelmeseit.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.